Wereld Doven Dag

Elk jaar vieren we op de vierde zaterdag van september de Wereld Doven Dag (WDD). Over de hele wereld wordt er op deze dag een feestelijke dag georganiseerd om als dove mensen samen onze cultuur, identiteit en taal te vieren. De week voorafgaand aan de WDD is de International Week of the Deaf, georganiseerd door de Wereld Federation of the Deaf. Dit jaar is het thema ‘full inclusion with sign language’. Een thema waar wij ons helemaal in kunnen vinden!

Dit jaar wordt de WDD in Nederland op drie verschillende locaties georganiseerd: Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Morgen staan we in de Dovenontmoetingscentrum in Amsterdam met een standje om mensen meer te vertellen over Wat Telt! Wie zijn wij en wat zijn onze doelen? En hoe bereiken we die? Ook gaan we om 14.45uur in de grote zaal een half uur een presentatie houden over onze twee belangrijkste pijlers: toegankelijkheid en empowerment!

Wat Telt! bestaat alweer 3,5 jaar en wij hebben de afgelopen jaar veel bereikt op het gebied van toegankelijkheid in kunst en cultuur. We hebben steeds meer dove mensen mogen empoweren in hun persoonlijke ontwikkeling en op hun carrière vlak. Toch vinden we dat we nog steeds veel te weinig hebben uitgelegd aan onze eigen community (de dovengemeenschap) zélf, wat we precies doen en vooral: waarom we dat doen.

We krijgen namelijk soms de vraag: “waarom houden jullie je eigenlijk bezig met kunst en cultuur en de toegankelijkheid daar? Is dat geen ‘luxe’? Moet je niet bij de politiek lobbyen of zorgen voor meer inclusie in het onderwijs of de arbeidsmarkt?” Kunst en cultuur lijkt soms zo onbelangrijk… Iets wat je kan doen op een regenachtige zaterdagmiddag als je je verveelt: naar een museum gaan. Denk jij dat ook?

Dan moet je morgen zeker naar onze presentatie komen! We gaan je precies vertellen waarom volgens ons kunst en cultuur de perfecte plek is om te starten met een enorme bewustzijns ‘campagne’ over de dovencultuur en gebarentaal. ‘Campagne’, want we doen dit niet direct. Van mijn ervaringen bij Greenpeace heb ik geleerd hoe ik campagne kan voeren. Maar soms werkt het veel beter om zelf dingen te ervaren. Dat geldt voor dove en horende mensen allebei.

Wat Telt! richt zich dus op toegankelijkheid én empowerment. Onze missie is bruggen bouwen tussen dove en horende mensen. En een samenwerking komt van twee kanten. Een goede communicatie komt van twee kanten. Dus toegankelijkheid komt óók van twee kanten. We maken niet alleen horende mensen bewust, maar ook dove mensen. Hoe we dat doen? Daar vertellen we je morgen meer over! Als je naar Amsterdam komt, kom gezellig langs ons kraampje om je vragen te stellen.

Een heel fijne Wereld Doven Dag toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *