Terugblik op een geweldig 2017!

2017 is alweer bijna ten einde.
Wauw, wat was het een bijzonder jaar! Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer voor Wat Telt! In september 2016 maakte ik de stap om mijn werk in loondienst op te zeggen. Het was spannend, zou het wel lukken? Mijn hoofd zat in elk geval vol met ideeën!

En nu kan ik terugkijken op een prachtig jaar. Wat hebben we veel kunnen doen! Ik noem even een aantal hoogtepunten. We hebben Musea in Gebaren landelijk kunnen uitbreiden. In 2016 startten we met 9 musea in Amsterdam en nu doen er 16 musea door heel Nederland mee. Vanaf september zijn we begonnen met het opleiden van een nieuwe groep dove museumgidsen die in 2018 aan de slag gaan in de nieuwe musea. Ook hebben we diverse filmpjes mogen produceren voor de musea: promotiefilmpjes, introductiefilmpjes, filmpjes die gebruikt worden in het onderwijs en een reeks filmpjes ter test voor een multimediatour.

Toen ik met Musea in Gebaren startte in 2015 had ik niet kunnen bedenken wat voor groots effect het project zou krijgen. Ik zie dove mensen heel veel zelfvertrouwen ontwikkelen dankzij de training en het werk als gids. Ik zie steeds meer begrip en bewustwording bij de horende museummedewerkers ten opzichte van de dovencultuur en de doelgroep. Ik zie steeds meer doven en slechthorenden in de publieke ruimte helemaal zichzelf kunnen zijn en dat de omgeving daar positief op reageert. En dan heb ik nog niet gesproken over de verbreding en verdieping van de kennis van doven en slechthorenden. Wat een schat aan informatie ligt er in musea verborgen! En nu eindelijk goed toegankelijk.

Musea in Gebaren is onze grootste project, maar niet het enige wat we doen. We helpen ook evenementen organiseren en deze geheel toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Een evenement voor deze doelgroep organiseer je niet zomaar even. Doven en slechthorenden zijn best kritisch, hebben specifieke behoeften, het is daarom zo belangrijk dat je precies op de juiste knoppen weet te drukken. We hebben het afgelopen jaar SWDA geholpen een politieke avond te organiseren, vlak voor de verkiezingen, zodat doven en slechthorenden in Amsterdam ook voldoende informatie kregen over hun keuzemogelijkheden.
In oktober was er een prachtige Gebarentaalfestival in de Hortus Botanicus Leiden, ter ere van de onthulling van het allereerste muurgedicht in de Nederlandse gebarentaal ter wereld! Op de zijkant van het gebouw wordt nu voor de komende jaren een stukje poëzie in NGT door Wim Emmerik geprojecteerd. We hebben groots uitgepakt met het festival, met een unieke workshop en performance Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna. Hij kwam voor het eerst naar Nederland en we hebben met zijn allen genoten van zijn talent om een verhaal prachtig visueel te vertellen!
Voor de derde keer op een rij mochten we de tours in NGT organiseren tijdens de Museumnacht Amsterdam. Dit jaar kon er weer een grote groep dove mensen ‘proeven’ van allerlei verschillende musea in gebarentaal, een bijzondere ervaring ‘avonds!

Naast toegankelijkheidsadvies, evenementenorganisatie doen we ook aan coaching en training! We hebben een mooie training ‘Heft in eigen hand’ mogen geven tijdens de Empowermentweekend van de Nederlandse Dove Jongeren. Heel waardevol om dove jongeren de tools mee te geven hoe ze zélf de situatie kunnen aanpakken op de manier die bij hen past. Niet machteloos klagen wat je allemaal overkomt, maar sturing geven aan je leven. Zodat je kunt bereiken wat je graag wilt.
In mei mochten we een seminar verzorgen in Gent, België voor het project ‘Doofbewust’ van de Vlaamse dovenorganisatie. Een hele dag lang hebben we een training verzorgd waarin dove deelnemers leerden hoe ze met plezier en duurzaam aan het werk kunnen gaan. De werkloosheid onder dove mensen is nog altijd hoog, en als een dove een baan vindt, is er vaak na een of twee jaar weer uitval. In arbeidsparticipatie is het zo belangrijk om goed te weten wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken. Welke eigenschappen ondersteunen je daarbij en hoe kun je die ontwikkelen? Een heel boeiende dag waarin we veel ervaringen hebben uitgewisseld!
Voor Grow2work mocht ik vier maanden lang een gemixt team van doven en slechthorenden coachen naar een evenement dat ze zelf organiseerden. De bedoeling was dat ze hiermee werkervaring opdeden en zo al doende leerden wat een goede werkhouding is. Het valt me iedere keer weer op dat wij doven en slechthorenden heel goed kunnen communiceren, maar nog wel moeten leren op welke manier we dat het beste kunnen doen! Strategisch en tactvol communiceren is belangrijk voor een goede samenwerking. Uiteindelijk heeft deze team een heel mooie middag neergezet waarin nog andere doven en slechthorenden geïnspireerd werden. Ik ben trots op ze!

Ik kan met een tevreden gevoel terugkijken naar 2017 en zit alweer met nieuwe plannen voor 2018. We gaan er weer een mooi jaar van maken, samen met jullie.

Fijne feestdagen en een mooi & toegankelijk 2018 gewenst van het team van Wat Telt!


Vlnr: Roos Wattel, Nynke Feenstra, Martine Wattel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *