Rondleidingen in de Nederlandse Gebarentaal door de tentoonstelling van Martin Scorsese

Deze eerste grote overzichtstentoonstelling over Martin Scorsese is na o.a. Berlijn, Parijs, Melbourne en New York nu in Amsterdam te zien. En voor het eerst met rondleidingen in gebarentaal.


Rondleidingen in gebarentaal
Musea ontdek je het beste in je eigen taal. Voor dove mensen is dat de Nederlandse gebarentaal, daarom organiseert EYE deze zomer vier rondleidingen in gebarentaal door de unieke tentoonstelling over Martin Scorsese. De rondleiders zijn allemaal doof en de Nederlandse gebarentaal is hun moedertaal. Zij hebben kennis van de dovencultuur en zullen tijdens de rondleiding ingaan op belangrijke thema’s uit het leven en werk van Scorsese.  Tijdens de rondleiding wordt door de rondleiders ook een koppeling gemaakt met thema’s uit de dovencultuur.
EYE is het eerste filmmuseum in Europa dat rondleidingen in gebarentaal organiseert, en onderstreept hiermee het belang van toegankelijkheid voor doven en slechthorenden. Om deze toegankelijkheid te vergroten zal in de relatief donkere tentoonstellingsruimte gebruik worden gemaakt van hoofdlampen, én zijn de vier rondleidingen voor doven en slechthorenden deze zomer gratis te bezoeken.

De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 15 juli, 29 juli, 12 augustus en 26 augustus van 16.00-17.30 uur. Deelnemers moeten zich van te voren aanmelden via educatie@eyefilm.nl. Er geldt een maximum van 15 bezoekers per rondleiding.

© Hans Wilschut

De tentoonstelling
EYE presenteert een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. Scorsese is bekend van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street, en opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York. Zijn achtergrond heeft een grote invloed op zijn films, en schetst een beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een belangrijke rol. De hoofdrollen – vaak voor Scorsese’s soulmates Robert DeNiro en Leonardo DiCaprio – zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit. Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, maakt inzichtelijk hoe zijn krachtige, gepassioneerde verhalen de moderne Amerikaanse cinema hebben beïnvloed. In de tentoonstelling is een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen te zien, naast ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro. De reizende tentoonstelling is onderverdeeld in een aantal secties en thema’s die het oeuvre van Scorsese kenmerken: Familie, Broers, Man en vrouw, Eenzame helden, New York, Cinema, Cinematografie, Montage en Muziek.

Scorsese over de tentoonstelling
“Some of the objects you’re going to see were literally taken off walls and shelves in my home and my office, and editing room. A lot of these things are very, very personal. Things from my mother and father’s apartment. Pictures on the walls. And I hope that these objects and memorabilia, all of this, give you some sense of this lifelong passion I’ve had for the cinema and what it means to me.”

Filmprogramma
Tot en met 3 september vertoont EYE de belangrijkste speelfilms en documentaires van Martin Scorsese, waaronder restauraties van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Bekijk hier het speciale filmprogramma.

25 mei t/m 3 september: Martin Scorsese – The Exhibition en filmprogramma in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/scorsese

Rondleidingen in Nederlandse gebarentaal: 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus van 16.00-17.30 uur. Aanmelden via educatie@eyefilm.nl
———————————————————————–
Samenstelling en organisatie tentoonstelling: Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen in Berlijn, in samenwerking met EYE Filmmuseum, Amsterdam.

Organisatie rondleidingen in de Nederlandse gebarentaal in samenwerking met Wat Telt! in het kader van Musea in Gebaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *