Musea in Gebaren

mig1Musea in Gebaren is een initiatief van Foam en Wat Telt! om het culturele aanbod toegankelijker te maken voor de dove en slechthorende doelgroep. Het programma is gestart in Amsterdam. In 2016 zijn er twaalf dove deelnemers opgeleid tot dove museumgids en hebben negen belangrijke Amsterdamse museale instellingen (het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk museum, Tropenmuseum, Joods Cultureel Kwartier, Hermitage Amsterdam, de Nieuwe Kerk, EYE Filmmuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam) zich aangesloten aan Musea in Gebaren. Zij bieden al vanaf september 2016 rondleidingen en/of workshops in Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan.


Foto: © Brenda Roos/Van Gogh Museum

Daarna kwamen al snel verzoeken van andere musea uit het hele land om ook programma’s in NGT met een dove museumgids te organiseren. Musea in Gebaren kenmerkt zich door een unieke werkwijze: door het opleiden van dove mensen tot museumgids, wordt de drempel voor de dove en slechthorende doelgroep om een museum te bezoeken drastisch verlaagd. Doordat doven in hun eigen taal aan programma’s kunnen deelnemen, begeleid door een gids die NGT beheerst, wordt een museumbezoek veel toegankelijker. Zo wordt een brug geslagen tussen kunst en cultuur en de dovengemeenschap. De dove museumgidsen krijgen dankzij Musea in Gebaren  de kans om werkervaring op te doen in de kunst en cultuursector. Hiermee draagt het project niet alleen bij aan een toegankelijker cultureel aanbod, maar ook aan meer werkgelegenheid voor doven en slechthorenden.

De deelnemende musea zijn tevens getraind in kennis en inzicht in de dove/slechthorende doelgroep en hoe een museum goed kan inspelen op hun behoeften. Wat Telt! heeft de opleiding en trainingen verzorgd binnen dit project en doet alle promotie van de rondleidingen.

Musea in Gebaren vanaf mei 2018 landelijk vertegenwoordigd
Naast de negen reeds deelnemende Amsterdamse musea zullen ook Het Amsterdam Museum, museum Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht/Nijntje museum, Drents Museum, Groninger Museum, Van Abbemuseum en de Hortus Botanicus in Leiden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gaan aanbieden.
Vanaf september 2017 zijn er elf nieuwe dove museumgidsen opgeleid. Verder hebben medewerkers van de musea trainingen gevolgd in toegankelijkheid voor de doelgroep doven en slechthorenden. Daarnaast werkt Musea in Gebaren aan professionalisering door middel van het uitbreiden van een woordenboek (het Museumlexicon) in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum, en het trainen van tolken Nederlandse Gebarentaal. Vanaf mei 2018 gaat Musea in Gebaren verder als een zelfstandig programma van Wat Telt!

Om op de hoogte te blijven van het project Musea in Gebaren, volg je de Facebookpagina.

Feestelijke Kick-off 9 mei
Kom samen met ons proosten op de landelijke uitbreiding van Musea in gebaren! We zijn heel blij dat er maar liefst zestien musea toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden.
Meld je hier aan via Foam (Deelname is GRATIS!)

PROGRAMMA
19:00 – 19:30 uur: inloop en welkomstdrankje in Foam Café
19:30 – 19:45 uur: voordracht Selena Waas – Heart for Hands
19.45 – 20:30 uur: performance Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna
20:30 – 22:00 uur: verschillende activiteiten op zaal, waaronder een inloopworkshop, rondleidingen in NGT door een dove museumgids en een korte samenwerkingsopdracht.

Woensdag 9 mei | 19:00-22:00 | Foam Fotografiemuseum Amsterdam | Keizersgracht 609 | Facebook event: https://bit.ly/2uQunBH

Wilt u doven en slechthorenden ook graag welkom kunnen heten in uw museum? Wat Telt! geeft u graag advies en ondersteuning! Kijk hier wat we voor u kunnen betekenen.

  Foto: © Tropenmuseum

Musea in Gebaren werd tussen maart 2016 en mei 2018 mede mogelijk gemaakt door NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds en het VSB fonds.