Musea in Gebaren

mig1In Musea in Gebaren bundelen Foam en Wat Telt! hun krachten, kennis en expertise om het culturele aanbod in de stad Amsterdam toegankelijker te maken voor de dove en slechthorende doelgroep. Tussen maart en juni 2016 zijn er twaalf dove deelnemers intern opgeleid tot dove museumgids en hebben negen belangrijke Amsterdamse museale instellingen (het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk museum, Tropenmuseum, Joods Cultureel Kwartier, Hermitage Amsterdam, de Nieuwe Kerk, EYE Filmmuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam) zich aangesloten om vanaf september 2016 programma’s in Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan te bieden.

De deelnemers krijgen via dit leertraject de mogelijkheid om een relevante werkervaring op te doen. Hiermee draagt het project niet alleen bij aan een toegankelijker cultureel aanbod, maar ook aan meer werkgelegenheid voor jonge doven en slechthorenden.

De deelnemende musea zijn tevens getraind in kennis en inzicht in de dove/slechthorende doelgroep en hoe een museum goed kan inspelen op hun behoeften. Wat Telt! heeft de opleiding en trainingen verzorgd binnen dit project en beheert de social media.

MUSEA IN GEBAREN GAAT LANDELIJK
Musea in Gebaren wordt vanaf 2018 ook landelijk vertegenwoordigd. Het Amsterdam Museum, Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht/Nijntje museum, Drents Museum, Groninger Museum, Van Abbemuseum en de Hortus Botanicus in Leiden zullen ook activiteiten in Nederlandse Gebarentaal gaan aanbieden, naast de reeds deelnemende negen Amsterdamse musea.

Er zijn elf nieuwe kandidaten geselecteerd voor het opleidingstraject. Deze nieuwe dove rondleiders zullen het komende jaar aan het werk gaan in een van de zeven  nieuwe musea die zijn ingelijfd bij Musea in Gebaren. Daarnaast verzorgt Musea in gebaren training aan de deelnemende musea en wordt er ingezet op professionalisering door middel van het uitbreiden van het museumlexicon en de training van tolken Nederlandse gebarentaal.

Om op de hoogte te blijven van het project Musea in Gebaren, volg je de Facebookpagina.

Wilt u doven en slechthorenden ook graag welkom kunnen heten in uw museum? Wat Telt! geeft u graag advies en ondersteuning! Kijk hier wat we voor u kunnen betekenen.

DSCN7627  Foto: dove museumgidsen in opleiding

Musea in Gebaren wordt mede mogelijk gemaakt door NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds en het VSB fonds.