Musea in Gebaren gaat landelijk!

Persbericht | Amsterdam, 1 augustus 2017

“Eindelijk een museumbezoek in mijn eigen taal” (Lieke van Schooten, dove museumbezoeker)

In maart van dit jaar startte het project Musea in Gebaren in acht musea in Amsterdam. Dit initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt! leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Jonge deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea. Na een zeer succesvol half jaar gaat dit project nu landelijk uitbreiden.

1000 dove bezoekers
Naar aanleiding van het project Musea in Gebaren zijn naast Foam ook EYE Filmmuseum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en  het Tropenmuseum  rondleidingen en workshops in gebarentaal gestart. Allen creëerden werkplekken voor dove museumdocenten die speciaal voor dit project werden opgeleid.  In 2016 en 2017 namen bijna 1000 doven deel aan de programma’s van Musea in Gebaren en ook de Facebookpagina had al snel na de oprichting ruim 1000 volgers. Vanwege het grote succes van het programma wordt nu de volgende stap genomen: het op de kaart zetten van Musea in Gebaren buiten Amsterdam. In september 2017 gaat een nieuw traject van start waarbij nieuwe museumgidsen worden opgeleid en meerdere musea in Nederland worden ingelijfd bij het project. Streven is in 2018 zo’n 500 extra deelnemers aan te trekken middels nieuwe programma’s op nieuwe locaties.

Samantha Fles, dove rondleider Foam: “Ik krijg veel enthousiaste reacties van dove bezoekers, ze zijn erg blij dat ze nu kunnen kiezen uit een breed aanbod aan rondleidingen in NGT in diverse musea.”

Roos Wattel, Wat Telt!: “Rondleidingen in gebarentaal bieden een meerwaarde aan de beleving van het museum voor een doof persoon. Dove mensen kunnen nu eindelijk ontspannen musea naar keuze bezoeken en alles voor 100% begrijpen.”


Foto: © Lewensztain 2016

Over Foam  
Foam heeft al ruim tien jaar ervaring met het werken met doven, en het opleiden van dove rondleiders. Als eerste museum in Nederland nam Foam dove rondleiders in dienst die op aanvraag rondleidingen en workshops geven in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG). Foam is nog steeds een van de weinige musea in Nederland met een structureel aanbod voor dove en slechthorende bezoekers in hun eigen taal. Het project Musea in Gebaren brengt hier verandering in.

Over Wat Telt!
De dove zussen Martine en Roos Wattel streven naar een maatschappij waarin doven en slechthorenden volledig mee kunnen doen. Wat Telt! is expert op het gebied van toegankelijkheid voor doven en slechthorenden en biedt advies aan organisaties die toegankelijker willen worden voor deze doelgroep. De opleiding tot Dove museumgids wordt gegeven door Wat Telt!

Deelnemen
Heb je interesse om mee te doen? Voor de vacature van dove museumdocent kun je solliciteren tot 3 september, bekijk hier de vacature. Musea met interesse om deel te nemen aan Musea in Gebaren kunnen contact opnemen met de afdeling Educatie van Foam: 020 5516500 of educatie@foam.org.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het NGSK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds en het VSB fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *