Cultuurbotsing

De laatste tijd ben ik me er steeds meer van bewust dat er af en toe botsingen ontstaan tussen de dove en de horende cultuur. Dove mensen worden soms bestempeld als ‘emotioneel’ of ‘erg trots’ door horende mensen. En andersom worden horende mensen soms afgeschilderd als ‘koel’ of ‘iemand die dove mensen er te weinig bij betrekt’. Echter vinden dove mensen zichzelf meestal niet emotioneel, maar proberen ze gelijkwaardig te worden behandeld of sterk te staan in de maatschappij. Horende mensen willen meestal geen dove mensen buitensluiten of koel reageren, maar het zijn zaken waar ze vanuit hun horende cultuur handelen. Het zijn automatismen die ingebed zijn in je eigen leven.

Dit is iets wat altijd wel zal blijven bestaan bij horende en dove mensen. Horende mensen die de dovencultuur niet begrijpen. Dove mensen die de horende cultuur niet snappen. Je kunt erover discussiëren, maar wie heeft er gelijk? Wat is dé waarheid? Volgens mij bestaat die niet. Iedereen leeft in zijn eigen wereld, alleen door te communiceren kun je elkaars werelden overbruggen. Maar wat als je elkaars taal niet spreekt? Elkaars cultuur niet echt (onder)kent? Dan kom je al snel op allerlei misverstanden en daarbij behorende botsingen.

Het is daarom eigenlijk altijd belangrijk om je goed in te leven in de ander. En dat is soms nog knap lastig, want iedereen ziet de wereld vanuit zijn/haar eigen perspectief. Soms denk ik wel eens dat we te snel ervan uit gaan dat de ander hetzelfde is als wij. We zien er allemaal immers ongeveer hetzelfde uit: twee ogen, een neus, een mond, twee armen en twee benen. Maar eigenlijk zijn we aliens voor elkaar, want we leven allemaal op onze eigen planeten.

Als we ons wat meer bewust zouden zijn van de verschillen tussen de mensen en wat minder de neiging zouden hebben om elkaar te veroordelen zouden we elkaars culturen meer kunnen waarderen. Dan kunnen we samen op zoek gaan naar verbinding. En kunnen we samen bruggen bouwen van respect.

broos-augustus-2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *