Terugblik op een geweldig 2017!

2017 is alweer bijna ten einde.
Wauw, wat was het een bijzonder jaar! Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer voor Wat Telt! In september 2016 maakte ik de stap om mijn werk in loondienst op te zeggen. Het was spannend, zou het wel lukken? Mijn hoofd zat in elk geval vol met ideeën!

En nu kan ik terugkijken op een prachtig jaar. Wat hebben we veel kunnen doen! Ik noem even een aantal hoogtepunten. We hebben Musea in Gebaren landelijk kunnen uitbreiden. In 2016 startten we met 9 musea in Amsterdam en nu doen er 16 musea door heel Nederland mee. Vanaf september zijn we begonnen met het opleiden van een nieuwe groep dove museumgidsen die in 2018 aan de slag gaan in de nieuwe musea. Ook hebben we diverse filmpjes mogen produceren voor de musea: promotiefilmpjes, introductiefilmpjes, filmpjes die gebruikt worden in het onderwijs en een reeks filmpjes ter test voor een multimediatour.

Toen ik met Musea in Gebaren startte in 2015 had ik niet kunnen bedenken wat voor groots effect het project zou krijgen. Ik zie dove mensen heel veel zelfvertrouwen ontwikkelen dankzij de training en het werk als gids. Ik zie steeds meer begrip en bewustwording bij de horende museummedewerkers ten opzichte van de dovencultuur en de doelgroep. Ik zie steeds meer doven en slechthorenden in de publieke ruimte helemaal zichzelf kunnen zijn en dat de omgeving daar positief op reageert. En dan heb ik nog niet gesproken over de verbreding en verdieping van de kennis van doven en slechthorenden. Wat een schat aan informatie ligt er in musea verborgen! En nu eindelijk goed toegankelijk.

Musea in Gebaren is onze grootste project, maar niet het enige wat we doen. We helpen ook evenementen organiseren en deze geheel toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Een evenement voor deze doelgroep organiseer je niet zomaar even. Doven en slechthorenden zijn best kritisch, hebben specifieke behoeften, het is daarom zo belangrijk dat je precies op de juiste knoppen weet te drukken. We hebben het afgelopen jaar SWDA geholpen een politieke avond te organiseren, vlak voor de verkiezingen, zodat doven en slechthorenden in Amsterdam ook voldoende informatie kregen over hun keuzemogelijkheden.
In oktober was er een prachtige Gebarentaalfestival in de Hortus Botanicus Leiden, ter ere van de onthulling van het allereerste muurgedicht in de Nederlandse gebarentaal ter wereld! Op de zijkant van het gebouw wordt nu voor de komende jaren een stukje poëzie in NGT door Wim Emmerik geprojecteerd. We hebben groots uitgepakt met het festival, met een unieke workshop en performance Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna. Hij kwam voor het eerst naar Nederland en we hebben met zijn allen genoten van zijn talent om een verhaal prachtig visueel te vertellen!
Voor de derde keer op een rij mochten we de tours in NGT organiseren tijdens de Museumnacht Amsterdam. Dit jaar kon er weer een grote groep dove mensen ‘proeven’ van allerlei verschillende musea in gebarentaal, een bijzondere ervaring ‘avonds!

Naast toegankelijkheidsadvies, evenementenorganisatie doen we ook aan coaching en training! We hebben een mooie training ‘Heft in eigen hand’ mogen geven tijdens de Empowermentweekend van de Nederlandse Dove Jongeren. Heel waardevol om dove jongeren de tools mee te geven hoe ze zélf de situatie kunnen aanpakken op de manier die bij hen past. Niet machteloos klagen wat je allemaal overkomt, maar sturing geven aan je leven. Zodat je kunt bereiken wat je graag wilt.
In mei mochten we een seminar verzorgen in Gent, België voor het project ‘Doofbewust’ van de Vlaamse dovenorganisatie. Een hele dag lang hebben we een training verzorgd waarin dove deelnemers leerden hoe ze met plezier en duurzaam aan het werk kunnen gaan. De werkloosheid onder dove mensen is nog altijd hoog, en als een dove een baan vindt, is er vaak na een of twee jaar weer uitval. In arbeidsparticipatie is het zo belangrijk om goed te weten wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken. Welke eigenschappen ondersteunen je daarbij en hoe kun je die ontwikkelen? Een heel boeiende dag waarin we veel ervaringen hebben uitgewisseld!
Voor Grow2work mocht ik vier maanden lang een gemixt team van doven en slechthorenden coachen naar een evenement dat ze zelf organiseerden. De bedoeling was dat ze hiermee werkervaring opdeden en zo al doende leerden wat een goede werkhouding is. Het valt me iedere keer weer op dat wij doven en slechthorenden heel goed kunnen communiceren, maar nog wel moeten leren op welke manier we dat het beste kunnen doen! Strategisch en tactvol communiceren is belangrijk voor een goede samenwerking. Uiteindelijk heeft deze team een heel mooie middag neergezet waarin nog andere doven en slechthorenden geïnspireerd werden. Ik ben trots op ze!

Ik kan met een tevreden gevoel terugkijken naar 2017 en zit alweer met nieuwe plannen voor 2018. We gaan er weer een mooi jaar van maken, samen met jullie.

Fijne feestdagen en een mooi & toegankelijk 2018 gewenst van het team van Wat Telt!


Vlnr: Roos Wattel, Nynke Feenstra, Martine Wattel

Zeven nieuwe musea sluiten aan bij Musea in Gebaren

Zeven nieuwe musea sluiten aan bij succesvol initiatief Foam en Wat Telt! voor doven en slechthorenden

Persbericht | 5 oktober 2017

“Eindelijk een museumbezoek in mijn eigen taal” (Lieke van Schooten, dove museumbezoeker)

Het succesvolle initiatief Musea in Gebaren van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt!, een programma dat doven en slechthorenden opleidt tot museumdocent, wordt vanaf 2018 ook landelijk vertegenwoordigd. Het Amsterdam Museum, het Van Abbemuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, het Centraal Museum Utrecht/nijntje museum, Drents Museum, Groninger Museum en de Hortus botanicus in Leiden zullen ook activiteiten in Nederlandse Gebarentaal gaan aanbieden, naast de reeds deelnemende negen Amsterdamse musea.

In maart 2016 is het project Musea in Gebaren, dat in Foam werd opgezet en zeer enthousiast werd ontvangen door dove bezoekers, gestart, met acht musea in Amsterdam. Deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea. Na een voorspoedig jaar zijn er nu ook buiten Amsterdam nieuwe musea aangehaakt bij Musea in Gebaren. Bij deze nieuwe samenwerkingen is gelet op landelijke spreiding en aansluiting gezocht met instellingen in gebieden waar de dove gemeenschap ruim vertegenwoordigd is.


Familierondleiding in het Tropenmuseum

1000 DOVE BEZOEKERS
Naar aanleiding van het project Musea in Gebaren zijn naast Foam ook EYE Filmmuseum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum rondleidingen en workshops in gebarentaal gestart. Allen creëerden werkplekken voor dove museumdocenten die speciaal voor dit project werden opgeleid. In 2016 en ‘17 namen meer dan 1000 doven deel aan de programma’s van Musea in Gebaren en ook de Facebookpagina heeft inmiddels ruim 1200 volgers. Het programma wordt nu uitgebreid naar locaties buiten Amsterdam. Na een sollicitatieprocedure eerder dit jaar zijn er dertien kandidaten geselecteerd voor een opleidingstraject waarbij zij als nieuwe museumgids worden opgeleid. Deze nieuwe dove rondleiders zullen het komende jaar aan het werk gaan in een van de zeven nieuwe musea die zijn ingelijfd bij Musea in Gebaren.


Rondleiding in NGT in het Van Goghmuseum

OVER FOAM
Foam heeft al ruim tien jaar ervaring met het werken met doven, en het opleiden van dove rondleiders. Als eerste museum in Nederland nam Foam dove rondleiders in dienst die op aanvraag rondleidingen en workshops geven in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG). Tot voor kort was Foam een van de weinige musea in Nederland met een structureel aanbod voor dove en slechthorende bezoekers in hun eigen taal. Het project Musea in Gebaren brengt hier verandering in.

OVER WAT TELT!
De dove zussen Martine en Roos Wattel streven naar een maatschappij waarin doven en slechthorenden volledig mee kunnen doen. Wat Telt! is expert op het gebied van toegankelijkheid voor doven en slechthorenden en biedt advies aan organisaties die toegankelijker willen worden voor deze doelgroep. De opleiding tot Dove museumgids wordt gegeven door Wat Telt!

DEELNEMEN
Musea met interesse om deel te nemen aan Musea in Gebaren kunnen contact opnemen met de afdeling Educatie van Foam: 020 5516500 of educatie@foam.org

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het NGSK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds en het VSB fonds.

Wereld Doven Dag

Elk jaar vieren we op de vierde zaterdag van september de Wereld Doven Dag (WDD). Over de hele wereld wordt er op deze dag een feestelijke dag georganiseerd om als dove mensen samen onze cultuur, identiteit en taal te vieren. De week voorafgaand aan de WDD is de International Week of the Deaf, georganiseerd door de Wereld Federation of the Deaf. Dit jaar is het thema ‘full inclusion with sign language’. Een thema waar wij ons helemaal in kunnen vinden!

Dit jaar wordt de WDD in Nederland op drie verschillende locaties georganiseerd: Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Morgen staan we in de Dovenontmoetingscentrum in Amsterdam met een standje om mensen meer te vertellen over Wat Telt! Wie zijn wij en wat zijn onze doelen? En hoe bereiken we die? Ook gaan we om 14.45uur in de grote zaal een half uur een presentatie houden over onze twee belangrijkste pijlers: toegankelijkheid en empowerment!

Wat Telt! bestaat alweer 3,5 jaar en wij hebben de afgelopen jaar veel bereikt op het gebied van toegankelijkheid in kunst en cultuur. We hebben steeds meer dove mensen mogen empoweren in hun persoonlijke ontwikkeling en op hun carrière vlak. Toch vinden we dat we nog steeds veel te weinig hebben uitgelegd aan onze eigen community (de dovengemeenschap) zélf, wat we precies doen en vooral: waarom we dat doen.

We krijgen namelijk soms de vraag: “waarom houden jullie je eigenlijk bezig met kunst en cultuur en de toegankelijkheid daar? Is dat geen ‘luxe’? Moet je niet bij de politiek lobbyen of zorgen voor meer inclusie in het onderwijs of de arbeidsmarkt?” Kunst en cultuur lijkt soms zo onbelangrijk… Iets wat je kan doen op een regenachtige zaterdagmiddag als je je verveelt: naar een museum gaan. Denk jij dat ook?

Dan moet je morgen zeker naar onze presentatie komen! We gaan je precies vertellen waarom volgens ons kunst en cultuur de perfecte plek is om te starten met een enorme bewustzijns ‘campagne’ over de dovencultuur en gebarentaal. ‘Campagne’, want we doen dit niet direct. Van mijn ervaringen bij Greenpeace heb ik geleerd hoe ik campagne kan voeren. Maar soms werkt het veel beter om zelf dingen te ervaren. Dat geldt voor dove en horende mensen allebei.

Wat Telt! richt zich dus op toegankelijkheid én empowerment. Onze missie is bruggen bouwen tussen dove en horende mensen. En een samenwerking komt van twee kanten. Een goede communicatie komt van twee kanten. Dus toegankelijkheid komt óók van twee kanten. We maken niet alleen horende mensen bewust, maar ook dove mensen. Hoe we dat doen? Daar vertellen we je morgen meer over! Als je naar Amsterdam komt, kom gezellig langs ons kraampje om je vragen te stellen.

Een heel fijne Wereld Doven Dag toegewenst!

Groeien is wat telt!

Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om jezelf continue te blijven ontwikkelen. Jezelf continue af te vragen “hoe kan ik dit beter of anders doen?”. Leren doe je nooit alleen, het beste leer je van andere mensen en sámen met andere mensen.

Tot september vorig jaar werkte ik parttime voor Wat Telt! en parttime in loondienst. Ik werkte samen met Martine aan allerlei projecten voor Wat Telt!, totdat we het steeds drukker kregen. Vorig jaar besloot ik daarom om fulltime voor mijn eigen onderneming te gaan en nóg meer projecten uit te voeren. Het afgelopen jaar zijn we gegroeid. We hebben veel geleerd en hebben samen met diverse nieuwe klanten en samenwerkingspartners mogen werken. Martine gaat vanaf september vier dagen op de Hogeschool van Utrecht werken, dus ze zal minder tijd hebben voor Wat Telt.

Tijd om ons team te versterken dus! Ik ben heel blij jullie te mogen introduceren aan onze twee nieuwe teamleden: Nynke en Sharon. Met Nynke werken we om Musea in Gebaren verder te professionaliseren en Sharon ondersteunt ons in onze projecten en evenementen.

Hieronder stellen ze zich aan jullie voor!

Nynke Feenstra
In de herfst van 2014 ontmoetten Roos en ik elkaar voor het eerst. Het klikte gelijk. Ondanks onze verschillende achtergronden, Roos doof en ik horend, hadden we een belangrijke overeenkomst. Dezelfde missie: werken aan een beter toegankelijke maatschappij voor doven en slechthorenden. Inmiddels werken Roos en ik al een aantal jaren samen. Door Roos heb ik leren begrijpen hoe dove mensen naar horende mensen kijken, en andersom. Als partners in crime bundelen we onze krachten om Nederland toegankelijker te maken.

Mijn naamgebaar is het gebaar voor kunst maar dan dichter bij mijn hoofd gemaakt: een verwijzing naar mijn lange golvende haar. ‘Kunst’ is een referentie naar mijn werk. Sinds 2013 zet ik mij in voor het beter toegankelijk maken van musea voor dove en/of blinde mensen. Ik doe deeltijd een promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden over inclusieve musea. Ik richt mij hierbij in het bijzonder op dove museumbezoekers. In de museumtheorie is namelijk nauwelijks aandacht voor doven. Naast mijn onderzoek heb ik een eigen bedrijfje waarmee ik toegankelijkheidsadvies, lezingen en workshops geef. Roos en ik hebben samen een workshop ontwikkeld voor museummedewerkers over Dovencultuur. Onze workshop is een succes gebleken! We geven de workshop onder andere aan de musea die meedoen aan Musea in Gebaren en binnenkort op de ICOM-conferentie (overkoepelende internationale museumorganisatie) in St. Petersburg.

Een paar weken geleden zaten Roos en ik in de avondzon op een terras in Amsterdam. Al etende werden de toekomstplannen voor onze workshop steeds groter, en ons enthousiasme ook! Kort daarna vroeg Roos of ik niet een dag per week het team van Wat Telt! wilde komen versterken. Zo komt het dat Roos en ik nu ook samen aan één bureau werken. Ik help onder andere bij de communicatie van Musea in Gebaren en gaan we aan de slag met onze ambitieuze workshop plannen. En ik kan wekelijks aan mijn gebaar skills werken!

Sharon Fles
Hi there!

Ik stel mij eerst even in het kort voor: mijn naam is Sharon Fles en ik ben 22 jaar jong. In juni 2017 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds kort mag ik Roos bij Wat Telt! ondersteunen. Ik ken Roos al lang via het dovennetwerk en zij is ook de enige dove CMV’er die ik ken.

Al jaren weet ik dat ik organisatorische kwaliteiten heb en dat mijn passie in evenementen ligt. Ik vind het fantastisch om maanden lang achter de schermen te werken om vervolgens je eigen event live terug te zien. Het is geweldig om ergens naartoe te werken, geen één evenement is hetzelfde. Bij mij is er altijd ruimte voor uitdagingen en verbeteringen. Ik kan al mijn creativiteit in evenementen stoppen en ik hoop dat terug te zien bij de bezoekers of deelnemers. Evenementen organiseren voor dove mensen vind ik het allerleukst, want ik kan dan een event zo toegankelijk mogelijk maken voor deze doelgroep. Ik weet als geen ander hoe het is om midden in een horende mensenmassa te staan en ik vind dat iedereen recht heeft op een gelijkwaardige beleving.

Naast evenementenorganisatie hou ik mij ook bezig met sociaal-culturele projecten. Aantal jaren heb ik mij ingezet voor maatschappelijke organisaties en heb ik diverse projecten mee mogen draaien. Daarom sluit Wat Telt! met haar diversiteit aan projecten perfect aan bij mijn ambities. Het is vooral superleuk om samen te mogen werken met Roos die ook doof én CMV’er is 🙂

Wie weet ontmoeten wij elkaar eens offline en/of online op Wat Telt(-events)!